Air BNmotorhobby

projekt

Det är ju populärt numera med den nya delningsekonomin. Det finns bilpolare så att man inte behöver äga sin egen bil. Det är ju smart och ett effektivt utnyttjande av resurser. Någonstans har jag läst att en bruksbil används ungefär 8% av tiden, vilket naturligtvis är ett enormt slöseri. Numera hyr folk ut luftmadrasser till turister via Airbnb, eller sin nästan aldrig använda skruvdragare via AirBNSkruvdragare, eller en hylla i sitt kylskåp via AirBN-kyla eller möjligheten att köra en tvätt i tvättmaskinen när man inte använder den själv via AirBN-tvättstuga. Mycket fiffigt och bra.

Jag kom att tänka på detta nu när vi för ett tag sedan hade vårstädning i garaget. Det är ett garage jag delar med andra motorentusiaster.  Sju gubbar som samlar på grejer till gamla hojar. Ja ni kan ju tänka er själva hur mycket som samlats genom åren. Längst in bakom ett par hundra ton med bråte hittade vi detta objekt. Ett fint projekt för den händige ”bara lite småfix kvar” som det brukar heta.

Då tänkte jag såhär: Det finns säkert massor av stressade nutidsmänniskor som skulle vilja ägna sig åt motorhobbyn, som redan har skägget och jackan, men som varken har tid eller plats att hålla på. Men de vill gärna visa att de är lite härligt avslappnade, skruvar på gamla hojar på sin fritid och snart ska ut på långtur med en frihetsmaskin.

Nu kan man mot betalning hyra detta objekt som ni ser här på bilden. Virtuellt så klart. Inget krångel med transporter eller olja på den japanska denimbyxan. En solig lördag kan man åka till en marknad på en mc-klubb nånstans och kika på grejer och prata med folk och äta våfflor. Då kan man säga saker som ”jag letar efter en bensintank till trajan jag håller på att renovera” eller varför inte ”har du en baklampa som ser ut som en katt? Skulle passa skitfint på min bobbertraja” eller så kanske den stressade nutidsmänniskan ser en snygg Triumph parkerad på gatan, då kan han eller hon via en app boka detta objekt och gå fram lite bredbent till ägaren och säga ”jag har en liknande i garaget, det är bara lite småfix kvar så är den på gatan. Vill du se lite bilder?”. Såna grejer kan man säga om man hyr sin livsstil för en stund. Air BN-Motorhobby är nästa stora trend. Kom ihåg var du hörde det först.

3 kommentarer

 1. Hans Ekberg

  Delningsekonomi….. pyttsan! Funkar inte skulle jag vilja påstå! Och om det är så bra, så dela upp din hoj till olika ägare. Varför bara bilen?

  Folk kan heller inte sköta om saker som inte enbart är deras egen. De flesta har inget ansvar när det gäller sådant. Det blir garanterat bråk!
  Det är min erfarenhet som delas av många.

 2. Janne Jakobsson

  Hej Hans Ekberg och tack för din kommentar. Oftast när man pratar om delningsekonomi så menar man en person eller ett företag som hyr ut en sak till någon. Som i fallet med Uber, AirBnB och bilpooler som exempelvis SunFleet, som ägs av hyrbilsföretaget Hertz som tar hand om bilarna och ser till att de är i gott skick. Jag har nog aldrig hört något exempel på att man delar själva ägandet. Inte sedan det sista hippiekollektivet upplöstes 1979 iallafall. Nu var ju min text ovan i huvudsak ironisk. Jag tror inte att någon på fullt allvar skulle vilja hyra en hobby.

 3. Martin (med röd grusmoppe)

  Tjena Janne, längesen man kikade in här. Var en jäkla massa att läsa ikapp!
  Hahaha, jag ser en känga till de ytterst trendkänsliga innemänniskorna som gärna vill vara en del i alla av dem utnämnda tuffa subkulturer. Vilken genialisk idé, nu kan man vara tuff utan att ens behöva äga en halvfärdig projekthoj.. 🙂

© 2024 Garagekultur

Tema av Anders NorenUpp ↑