sissy2

Som alla känner till så är en motorcykel som allra vackrast när man har plockat bort så mycket originaldelar från den som möjligt. Samtidigt brukar man när man ändå håller på förminska de delar som sitter kvar. Jag tänker på sånt som bensintank, sadel, belysning och bakstänka som alla blir snyggare om de är i en eller ett par storlekar mindre än vad som är praktiskt och/eller bekvämt.

Ett bekymmer man sedan kan möta är att få med sig grejer som är större än ett visakort eller ett paket röda prince. Var surrar man exempelvis fast de handsydda italienska skorna man vill ha med sig om det blir dans på stadshotellet? Eller renfällen om det blir kyliga kvällar? Groggvirket? Eller vad en knutte nu skulle komma på att packa med sig för en hojtur på några dagar. Man bör hur som helst vara rustad för alla eventualiteter. Det krävs helt enkelt ibland någon sorts hållare för packningen. En smart lösning är då att montera en så kallad ”sissy bar” på den kapade bakstänkan. (Kommen såhär långt i min text tvingade min nyfikenhet mig att kolla upp betydelsen av ”sissy” och enligt Online Etymoloy Dictionary är det såhär det ligger till: 1846, ”sister,” extended form of sis (q.v.). Meaning ”effeminate man” is recorded from 1887; the adjective in this sense is from 1891. Related: Sissiness. Sissy bar is recorded from 1969.)

Så en ”sissy bar” är alltså ett räcke för någons syrra att greppa tag  i så att hon inte halkar av när fartvinden blåser som värst. Eller så kan det, om vi nu ska tro på den glidande betydelsen från 1887, även vara ett räcke där feminina män kan hänga sin handväska. En ”sissy bar” kan alltså vara en säkerhetsutrustning för passagerare samt även fungera som en pakethållare.

En ”sissy bar” brukar vara konstfullt snidade så att den stolta ägaren på ett diskret, men ändå tydligt, sätt även får tillfälle att uttrycka sin personlighet med hjälp av ornament och symboler. Exempel på detta kan beskådas på bilden högst upp. Bilden här nedanför visar ett trevligt packningsförslag. Längst ner på sidan finns en inspirationsvideo gjord av en snajdare som, assisterad av någons syster, böjer till en snygg ”sissy bar” till en choppertraja på några minuter.

sissy