En Yamaha XT njuter av att få rastas på en grusväg strax söder om Stockholm

Åker man från Skanstull rakt söderut i 37 minuter och tar lite till vänster så hamnar man på en enslig grusväg i skogen. Ungefär där den här bilden är tagen. Stockholm är en liten stad, med massor av obebyggd mark runt omkring. Varför har vi bostadsbrist? Vad är problemet? Vad jag har förstått så finns det städer ute i världen där det bor fler människor på mindre yta än vad det gör i vår huvudstad.

Ända sedan medeltiden så har det varit bostadsbrist i Stockholm. När Gamla Stan blev för trångbott började man bygga på landsbygden utanför. Det som idag kallas för Kungsholmen och Södermalm, med omnejd. Efter ett par århundraden så byggde vissa fastighetsägare flerfamiljshus även på dessa områden. Hyreshus som till slut kom att dominera området. Staden växte. Man förtätade. På 20 talet byggde man snabbt upp massor av hus i området som idag kallas SoFo. Det var den tidens miljonprogram. Jag har själv bott i området. Lyhörda fuskbyggen om ni frågar mig. Men de är ju så gamla så många tycker de har blivit charmiga och området är populärt. Senare byggdes områdena i Fredhäll och Kristineberg. Där hade jag min första lägenhet när jag flyttade hemifrån. Lyhört fuskbygge. Under 60-70 talet kom det riktiga miljonprogrammet. Det löste en del av bostadsbristen, kortvarigt, men områdena var inte så charmiga och det fuskades säkert när man byggde. Själv bor jag nu i ett förtätat område nära Södra station. Området var utskällt när det byggdes, men vi trivs i vårt betonghus byggt på 80-talet med säkerhetsdörr av stål till lägenheten. Precis som man vill ha det. Men frågorna  kvarstår. Varför byggs det hela tiden för lite, och varför bygger man inte, snygga, bra bostäder i välplanerade områden där folk trivs? Vi har en bostadsbrist och den verkar permanent över århundradena. Man har massor av obebyggd mark runt staden. Men man väntar med att bygga tills det blir kris och katastrof. När man väl bygger så ska det gå snabbt och då blir det fuskbyggen. Vem är det egentligen som tjänar på det? Bankerna? Politikerna? Markägarna? Bostadsrättsinnehavarna? Byggföretagen? Villaägarna? Du och jag som redan har någonstans att bo? Förmodligen allihop, eftersom det verkar finnas en tyst konsensus om att det ska vara bostadsbrist.