Garagekulturmannens köttgryta

"När hettan hade upphört och det till en början lätta regnet hade tilltagit så mycket att man kunde höra det lägrade sig en stillhet över omgivningen, en stillhet som inte hade funnits så länge det var varmt" - Fernando Pessoa.

Semester. Regniga dagar. Man kan nog inte vara mer ledig. Absolut inga krav. Man behöver inte vara ute i det fina vädret. Man kan inte måla om fönstren som man har lovat. Det man kan göra är att läsa morgontidningen noga och länge. För trivselns skull kan man tända i spisen.

Vill man ha en uppgift kan man redan på förmiddagen förbereda maten till kvällen. Ta fram ett stycke kött, ungefär ett kilo kan vara lagom. Närodlat från någon av bönderna i trakten. Från korna som står i hagen och håller landskapet öppet. Slaktat på gården. Det är det bästa köttet. (En av mina favoritbönder är Staffan på Husa gård han har gårdsförsäljning av kött och håller öppet på fredagar och lördagar). Känner man en jägare kan man även ta en vildsvinsstek om man har det hemma. Blanda stark senap med olja, tomatpuré, lite salt och sambal som du masserar in i köttet. Eller så tar du någon grillsås som du tycker om. Ta fram en stor järngryta och häll olja i botten. Skala och hacka en gul lök och lägg i grytan tillsammans med några vitlöksklyftor. Ta en näve nyskördade tomater som du grovhackar och slänger ner i grytan. En handfull morotsstavar och några palsternackor blir nästa lager. Om man vill kan man ha i svamp också, champinjoner eller någon liknande. Ovanpå allt detta lägger du köttet i ett stycke. Toppa med färska örter från köksträdgården, timjan, rosmarin, oregano. Sen är det bara att lägga på locket och stoppa in i ugnen på vedspisen och se till att värmen håller sig runt hundrafemtio grader hela dagen. Det knastrar trivsamt och maten lagar sig själv.

Under tiden kan man läsa en bok. Jag föreslår Fernando Pessoas Orons bok. Den är fylld av kloka tankar och funderingar om livet. Dessutom är han en mästare på att beskriva stämningen sin hemstad Lissabon strax innan, under, och efter regnväder:

”När hettan hade upphört och det till en början lätta regnet hade tilltagit så mycket att man kunde höra det lägrade sig en stillhet över omgivningen, en stillhet som inte hade funnits så länge det var varmt; det var en ny frid i vilken även regnets egen bris ingick.”

Kolla då och då så grytan inte kokar torrt. Verkar det torrt kan man hälla på lite rödvin eller hacka i fler tomater som ger vätska. En annan fördel med att lyfta på locket ibland är att köket fylls med en fantastisk doft.

Vill man ha något mer att göra så kan man gå ut i garaget och sortera skruvar. Flytta runt saker. Kanske provstarta någonting eller kontrollera oljenivån i gaffelbenen på en motorcykel. Lite allmänt pysslande helt enkelt.

När eftermiddagen förflutit i maklig takt och hungern börjar sätta in så brukar köttet vara så mört och fint att det faller isär om man drar lite i det med en gaffel. Koka potatis och servera med gräddfil. Som dryck förslår jag resten av det röda vinet om du har något kvar. Annars så får du gå ut till matkällaren och hämta en flaska till.

?????????????

?????????????

?????????????

?????????????

2 kommentarer

 1. John

  Såna kloka ord och utmärkta råd! Ska absolut följas. Och just den boken har jag inte läst heller. Hojhälsn. John

 2. Fixarerik

  ”Ligga och lata sig”

  Vad är det jag hör ?
  Du har ju i hemuppgift att lära dig åka brett med samtliga av dina fordon.

  Jag antar att det är avklarat , annars är det bara ut och nöta innan det är vila på schemat !

  Bahhh…

© 2024 Garagekultur

Tema av Anders NorenUpp ↑