Marskalk Mannerheim krävde att på hans födelsedag 4 juni skulle varje vuxet däggdjur serveras en bättre måltid än till vardags. Glöm inte heller bort att utbringa Marskens Sup. Gärna med ett glas Jaloviina.

Vorschmack var Mannerheims absoluta favoriträtt. Serveras än idag på Savoy i Helsingfors. Det är något dunkelt med rättens ursprung. Namnet är ju tyskt, men har någon sett Vorschmack på ett tyskt matbord? Mannerheim medförde bevisligen receptet från Petersburg, men Storfurstens ryska kokböcker har ingen Vorschmack. Är det baltiskt, hanseatiskt? Finns Vorschmack i Riga? I Lubeck? Oklart.

Enligt Mannerheim, ska dessa sillköttbullar serveras med smetana, rysk syrad grädde, och bakad potatis. De serveras ibland även med inlagda rödbetor och saltgurka. Till detta dricker man kall öl och en rågad snaps.

Recept:

600 g nöt malet kött
200 g lamm malet kött
100 g ansjovis filéer
2 st gula lökar
2 dl köttbuljong
1 dl tomatpuré
2 st vitlöksklyftor
vitpeppar

Bryn köttet i stekpanna tills det är genomstekt. Häll över det stekta köttet i en matberedare, tillsätt löken, vitlöksklyftorna, ansjovisen med spadet, tomatpurén och köttbuljongen krydda med vitpeppar efter behag. Kör blandningen i matberedaren till en smidig smet och flytta därefter smeten i en ugnsform. Grädda på låg temperatur, ca 140 grader i minst 2-4 timmar i ugnen, rör om emellanåt. Verkar smeten bli för torr tillsätter du lite köttbuljong eller vatten. När vorschmacken är färdig skall den vara fast i konsistens och det skall gå att forma bollar av den utan att de ramlar sönder på tallriken. Servera gärna med ugnsbakt potatis, potatismos eller potatissallad. Vorschmacken passar också utmärkt som fyllning i pastejer och plättar och den kan ätas lika bra kall som varm.