Svenska försvaret har beställt nya helikoptrar som verkar jättedyra att hålla i luften. Helikopter 14 har en timkostnad på 200 000 kronor. Enligt Försvaret beror priset bland annat på höga driftkostnader, avancerade system och dyra reservdelar.

Jag har ett bättre förslag. Varje soldat bygger själv ihop sin egen lilla helikopter. Det var mycket populärt på femtitalet att folk försökte bygga sin egen helikopter hemma i garaget. Det såldes mängder med ritningar på olika lösningar. Många valde en motor från Triumph som kraftkälla. Den är pålitlig, relativt billig och enkel att underhålla under enkla förhållanden. Underhållskostnaden kommer att hamna långt under 200 000 kronor per timme, det är helt klart. Dessutom så är triumphmotorer troligtvis de snyggaste motorer som någonsin tillverkats, så det är med stolthet soldaten kan kicka igång sin maskin. Ett bra flexibelt och kostnadseffektivt alternativ för försvaret.

Tänk sedan vad mäktigt när himlen svartnar av en stor svärm små elaka snurror till tonerna av tusentals mullrande parallelltwinnar. Fienden kommer att fly för sina liv utan att man behöver avlossa ett enda skott.