Investera som en prepper (tänk som en vampyr)

Idag regnar det. Så jag har haft tid att ligga i soffan och fundera lite. Tankarna far som de vill och därför kommer här ett inlägg som är lite utanför de ämnen som vanligtvis brukar avhandlas här på Garagekultur. Nu tänkte jag nämligen dela med mig av några funderingar om sparande.

När jag har haft pengar över så har jag oftast investerat dem i en gamla engelska motorcyklar. Det är ett säkert kort, de blir bara färre med tiden och efterfrågan är konstant, så hittills har värdet varit bestående. När man säljer hojen så får man tillbaka pengarna. Dessutom. När kriget kommer. Då kan man kicka igång sin gamla engelska motorcykel och åka ut på landsbygden. Har man varit förutseende att tänka som en så kallad prepper, så finns där ett hemligt lager med mat och andra förnödenheter som man kan livnära sig på tills faran är över. (Nu gäller detta inte mig, jag är alltför matglad för att kunna lägga upp ett lager utan att äta upp det på en gång).

Jag har förstått att andra gärna investerar i aktier nuförtiden. Det verkar riskabelt. Men. Som alla vet. Det finns ju en viss lockelse i det där med risk. Har man tur så kan värdet på det investerade kapitalet gå upp mer än på en gammal engelsk motorcykel. Så jag har blivit lite nyfiken. Men jag tänker att om man ska investera i aktier så vill man minimera risken. Det är ju ändå mina egna pengar det gäller. Alltså tror jag att man ska tänka som en prepper när man investerar i aktier. Det där med tajming är svårt, att köpa billigt och sälja dyrt och tjäna mycket pengar på kort tid. När jag har försökt har det oftast blivit tvärtom. Jag köper dyrt och paniksäljer när det är billigt. Så trejding är inte nåt för mina klena nerver. Jag är en sån som köper och behåller. Sen håller jag tummarna för att det ska gå bra över tid. Det verkar som att om man äger en aktie tillräckligt länge så går den upp i värde (om nu företaget inte går omkull förstås). Det är nog därför vampyrer alltid är stenrika, de har ägt sina aktier och stora slott i centrala lägen under en lång tid. Så det är även bra att tänka som en vampyr när man ska investera.

Hur tänker en prepper? Vad behöver man för att överleva? Viktigast är vatten, värme och mat samt medicin och första förband. Man kan även behöva elektricitet och möjlighet att kommunicera med andra människor. Preppern tycker att det en fördel att vara självförsörjande på så mycket som möjligt av detta. Exempelvis; egen brunn; solceller på taket; en matkällare och kakelugn.

Hur ska man då investera i aktier som en prepper?

Vatten: Det är i sig ingen brist på vatten. Större delen av planeten består av hav. Det är rent dricksvatten som börjar bli en bristvara runt om i världen. Och egentligen är det den viktigaste naturresursen för vår överlevnad. Så jag letar efter bolag som håller på med rening av smutsigt vatten eller avsaltning av havsvatten. Exempel på såna bolag är finska Kemira, brittiska Pentair och franska Veolia. Man kan även tänka sig att investera i företag som säljer vatten på flaska, exempelvis coca-cola som har en global infrastruktur för att distribuera vatten på flaska. Det är intressant att företaget coca-cola numera säljer mer vatten och juice än vad de säljer läsk.

Konserver: En prepper måste såklart ha Heinz vita bönor på burk i sitt förråd. Så jag sätter köp på aktien Kraft Heinz.

Värme och el: Ny energiteknik. Solceller, vindkraft, vågkraft, batterier, bränsleceller med mera. Svårt att vet vad som vinner i längden. Köp lite av varje och sprid riskerna. Blanda nystartade småbolag som exempelvis svenska Powercell (bränsleceller för drift av tung trafik bland annat) med företag som har en fungerande affärsmodell som exempelvis Vestas (vindturbiner).

Digitalisering: Digital teknik kan hjälpa dig att kommunicera med andra, om du har tillgång till el, så alla bolag som ägnar sig åt digital teknik är intressanta för framtiden. Som prepper vill man kunna bruka jorden och då kan det vara fint med en liten intelligent och självkörande industrirobot som kan plöja och plocka potatis. Satsa på robotisering och AI. Bolag som tyska robottillverkaren KUKA och amerikanska IBM med sin AI motor Watson kan vara alternativ.

Första förband: Jag kan bara komma på ett förslag och det är Johnson & Johnson som har tillverkat plåster sedan slutet på 1800 talet någon gång. Bra bolag som ökat utdelningen till sina aktieägare i över 50 års tid.

Se där det var mina funderingar om att investera i aktier. Håll till godo. Tänk på att värdet på en aktie kan gå åt två håll. Både uppåt och neråt. Så håll i hatten och sprid riskerna på många olika aktier. Alternativt så kan man ju alltid köpa en indexfond.

1 kommentar

  1. Per graemer

    Bra tänkt.

© 2024 Garagekultur

Tema av Anders NorenUpp ↑