En panhead-chopper under uppbyggnad i ett garage någonstans i Sverige

Just nu faller råvarupriserna, börserna darrar och domedagsprofeter pratar om att en ekonomisk härdsmälta står för dörren. Nu igen. Men chopperbyggaren står rak i ryggen med båda fötterna på betonggolvet och låter sig inte lamslås. Det är ju en sån person man skulle vilja vara. Inte neurotisk, ängslig och paranoid som jag är.

Tittar man på tillgänglig statistik verkar det uppenbart att chopperintresserade människor är mer obekymrade av konjunktursvängningar. De vet vad de vill, vart de är på väg, och genomför sina långsiktiga planer utan att vika en tum från målet även om det blåser snålt utanför garageväggen. Därför är de också en garant för stabilitet och tillväxt i samhället. De ser i sanning ut att vara fria och obundna själar helt opåverkade av modetrender. Troligen så är de gladare och nöjdare dessutom, men det är bara en gissning.

Slut på den långrandiga inledningen. Här är teorin uppbackad av hård fakta:

I graferna nedan ser man Stockholmsbörsens rörelser från strax innan finanskrisen 2008 fram till idag. I bilden under kan man jämföra hur personer i Sverige söker på vissa ord på Google under samma period. Den röda kurvan visar sökningar över tid på ordet ”Chopper” som ni ser en ganska stadig kurva på en hög nivå som i huvudsak bara följer årstidernas naturliga växlingar. De som söker på ordet ”Bobber”, blå kurva, verkar dock helt lamslagna vid tiden för nedgången i ekonomin och slutar helt och hållet att försöka förverkliga sina drömmar under den svåraste perioden. Sökningarna bottnar så att de inte ens ger utslag i statistiken förrän kreditmarknaden hämtat sig. Vi ser här ett tydligt samband med makroekonomin. Den gula kurvan visar sökningar på termen ”Cafe Racer”. Det är människor som verkligen ser ut att leva ur hand i mun. Alternativt vänder kappan efter den vind som för tillfället blåser över Nytorget. Sommaren 2011 verkar det ha blivit trendigt med bakåtflyttade fotpinnar och clip-on. Innan dess låg intresset på noll. Lustigt nog så sammanfaller intresset för att söka på ”cafe racer” ganska exakt i tid med ökningen för ”pulled pork” som ni kan se i bilden längst ner. Ett sammanträffande kanske, men ändå.

Ja. Men vad fan nu skiter vi i detta och tar en hojtur. Och för egen del har jag iallafall övertygat mig själv om att jag för min personliga utveckling behöver skaffa mig en genuin, klassisk och traditionell chopper till sommaren.

omx30-2008-2016

trends

pulled-pork

Källa: Google trends