torra-stift

Det är alltid bra att ha med sig ett par extra stift i packningen. Tyvärr så håller de pappaskar som de levereras i inte den kvalitet motorcykelentusiasten behöver. Normalt sett så ligger stiften längst ner i packningen under verktyg, extra vajrar, extra ombyten, en plunta sprit och allt annat som man behöver ha med sig på sina utflykter. Det kanske också regnar ibland. Följden blir att när man står där vid vägkanten och känner att nu skulle det sitta fint med ett par nya tändstift. Kanske ett sista desperat försök när du provat allt annat för att få igång rishögen och komma hem. Då rotar du runt i väskan. Hittar en avriven del av en pappask från NGK. Sorgligt tom och till hälften uppluckrad av fukt. Du letar vidare och hittar den lilla papprullen som ska skydda själva gnistgrejen från yttre våld. Till slut hittar du dina stift. De ser lite skamfilade ut efter att ha rullat runt längst ner i väskan under många mil. Kanske till och med under flera säsonger, eftersom du är noga med att sköta det periodiska underhållet på din maskin och sällan får driftstopp på dina turer.

Nåväl.  Under 80-talet hade jag för vana att rulla mina rökverk själv. Hittade nu en praktisk plastask från den tiden. Den skulle man fylla med 20 färdigrullade rökverk för att på ett världsvant sätt plocka fram när man ville förhöja stämningen med ett bloss. Som av en händelse passar två stycken nya tändstift i sina originalaskar som handen i en handske i denna plastask. Nu kan man tryggt slänga ner stiften längst ner i packningen och vara säker på att hitta dem torra och fina när man behöver dem. Tryckt på asken finner vi den trevliga och upplysande texten Tiedemans Gul 3 – Finare snitt, lagom för rullning. Jag vill minnas att tobaken från det märket var en välsmakande Virginia.