Angående Pisa

easyriders-magazine1

Numera så läser väldigt få föräldrar högt för sina barn. De läser inte heller tyst för sig själva. Många vuxna svenskar öppnar aldrig en bok. Sen undrar vi varför barnen har dåligt ordförråd och inte kan förstå skriven text så bra som de kan i andra länder. Det kan ju vara så att om vi vuxna inte ägnar tid åt tidningar och böcker så förstår barnen att vi tycker att läsning är en oviktig kunskap.

Politikerna pratar om att det är skolans och lärarnas fel att barnen är dåliga på läsförståelse. Men har du någon gång hört en svensk politiker citera Strindberg eller Boye? Borde inte de visa att de tycker att litteratur och läsning är viktigt genom sitt eget exempel? Jag har däremot träffat engelska företagsledare som kan citera långa stycken ur Shakespeares verk, På de anglosaxiska lärosätena förväntas även en ekonom skaffa sig bildning utanför sitt ämne och läsa litteratur. För att lära sig reflektera kanske. Eller för att man tycker att det är viktigt att vårda ett kulturarv. Vad vet jag.

När resultatet av Pisa-undersökningen visade att svenska barn är dåliga på att läsa och räkna peppade vi oss med att våra barn ändå är bra på kritiskt tänkande och kreativitet.

Våra barn blir vallade genom dagis, hockeyträning och skola. De är alltid påpassade av pedagoger eller föräldrar som ringer till deras mobiler och håller koll på vad de gör och var de är. Det finns inget utrymme att hitta på något själv. Ska de åka pulka så ska pappan åka först så att det blir säkert. De får inte göra farligheter som att klättra i träd eller gå hem själva från skolan och bre sina egna mackor, trimma en moppe och bygga sig en chopper.

Nu visar en ny undersökning att svenska 15-åringar presterar under OECD-genomsnittet i ett kompletterande PISA-prov som testar elevers förmåga att lösa problem. Denna förmåga har en stark koppling till bland annat kritiskt tänkande, kreativitet, uthållighet.

Vi ska kanske inte bli så förvånade över detta. Vi har aldrig gett dem chansen att få prova själva, misslyckas och prova igen utan att nån vuxen är där och rättar till.

3 kommentarer

 1. Acke Broberg

  Herre min je!
  Så rätt på alla sätt!
  Fram för, aktivt lärande i livets läroplan.

 2. Hans

  Så rätt, så rätt! Curlingsamhället är en farsot som tillsammans med smartphones på sikt kommer att ödelägga vår civilisation!!!

 3. Janne Jakobsson

  Smartphones! nu får du igång mig på riktigt, dessa otyg som förslavar människorna till viljelösa zombies.

© 2024 Garagekultur

Tema av Anders NorenUpp ↑