Sigge hjälper till

sigge

Jag har turen att dela verkstad med Garage-Sigge. Han är en utmärkt hjälp när det ska meckas och man har kört fast. Vissa har ju behov av en hjälpande hand, och det är ju mycket bra i vissa lägen. När arbetsmoralen sjunker och det snackas för mycket skit kan det dock vara bra med en hjälpande hund. En sån som Garage-Sigge. Han håller ordning på oss i garaget. Om nån exempelvis börjar gagga för mycket och tullar lite för ofta på vätskebehållarna i kylskåpet. Då får man en utskällning. Arbetet ska fortgå under koncentrerad tystnad enligt Garage-Sigge. Kliar man honom bakom öronen är det dock helt ok med en liten rast. Troligen är dessa egenskaper nedärvda sedan generationer i Sigges vallhunds-DNA.

Jag har läst lite om vallhundar på internet: Att valla innebär att låta kreatur beta under uppsikt i icke inhägnade områden. Många gånger en anlagd betesvall, men kan lika gärna försiggå i skog under torra somrar. Förmodligen har man tidigare också använt ordet driva för samma sak. Tidigt började människan avla hundtyper vallhundar, som var bättre lämpade att hjälpa till med detta än andra hundar.

Ett säkert tecken på att hunden har vallningsanlag är om den visar stort intresse, gränsande till aggressivitet, för vallningsbara kreatur. En vallhund är inte sällan helt ointresserad av vilt och katter, men måste tränas att behärska sig inför djuren som ska vallas.

Byt ut ”kreatur” mot ”knuttar” och ”anlagd betesvall” mot ”verkstad”, så förstår ni vad jag menar.

Det blev en hel del gjort igår.

sigge3 sigge2

2 kommentarer

  1. fixarerik

    Är det han som renoverar engelska hojar och åker Bedford ?
    Hmm…

  2. Janne

    Du tänker nog på Triumph Sigge. Han är ingen hund, och håller inte till i vårt garage.

© 2024 Garagekultur

Tema av Anders NorenUpp ↑