Tanktätning med Bob

bob-tanktatning

Hur noga man än har varit när man satt ihop motorn på en gammal motorcykel gör vibrationerna när man använder den att den blir otät och läcker olja. Det kan man leva med, man vill ju använda grejerna och vara ute och gasa. Men om det dessutom läcker soppa blir det jobbigt.

Bob har haft en del problem under förra säsongen med både BSAn och Trajan som läckt bensin. Nu har han tänkt ta tag i problemet på ett vetenskapligt sätt och har sökt igenom marknaden efter något bra sätt att täta till en gammal bensintank. Kreem är ju gammalt och beprövat medel som tätar bra, men det är vidrigt att hålla på med.  Om man grejar med det inomhus så dödar man lika många hjärnceller som man tätar hål i en rostig bensintank. Bob undersökte om man kunde göra på något annat sätt. Han hittade ett medel som säljs av Restom som verkar lovande. Det är någon slags tvåkomponents epoxy och avger inga giftiga plastångor enligt tillverkaren.

Såhär gjorde Bob:

Steg 1: Först lindade han in tanken med alufolie och plast samt tätade hålen för bensinkranarna med rundstav. Folien är till för att man ska kunna hålla värmen när man rengör tanken med hett vatten och avfettning som är första steget. Avfettningen ska verkar i minst fem timmar under omskakning. Bob fyllde även tankarna med gamla skruvar och muttrar så att ytrosten skulle lossna med mekanisk bearbetning.

Steg 2: Nu är det dags att skölja ur avfettningen ordentligt och i med avrostningsmedel.  Fortsatt skakning av tankarna så att medlet kommer åt överallt och löser upp den rost som sitter kvar.

Steg 3: Tvätta ur tanken ordentligt mellan varje steg. Blanda harts och härdare och häll ner i tanken. Den härdar på en och en halv timme och det gäller att den täcker hela insidan av tanken. Bob tog hjälp av tejpbitar som han satte i högsta läget hela tiden för att ha koll på att medlet kommer åt runt om ordentligt. När hela tanken är märkt med tejpbitar vet man att medlet täcker överallt. Listigt.

Sedan var det klart. Tätningen verkar fylla ut tätt och jämnt när man kikar in i tanken. Återstår att se hur länge det håller. Hoppas på en rapport efter åksäsongen. Tyvärr så kom något av medlen in mellan tanken och plasten och sabbade den fina pinstripingen som Von Sven hade lagt. Trist men å andra sidan hade lacken pajat även om bensinen fortsatt att läcka ut.

inplastad-tank 2-tankar tatningsmedel

7 kommentarer

 1. Janis

  Jag gjort samma sak på min A.J.S och det höll två säsonger! Efter turen från Cafe Rost till Adelsö och sen hem (med FixarErik,Ola,Tommy och dej Janne så började det läcka igen ! Troligtvis pga tempot på turen och en vibrerande knarr så…Men det funkade att fixa läckan igen.I med aceton och tvätta rent och sen kreema tanken en gång till ! Det hände samma sak för mej att det inte blev helt tätt mellan tank och plastfolie så lite aceton kröp imellan och mjukade upp lacken 🙁 Men så fort lacken stelnade så var jag på med rubbing så nu är det bara jag som ser ”skadan”

 2. Janne

  hmm ja det den gången gick det undan. Tråkigt om det inte håller mer än två säsonger. Ska bli intressant att se om det medel Bob använt håller bättre än Kreem.

 3. Bob

  Det verkar vara många som har samma erfarenheter med Kreem som Janis, det var därför som jag började kolla efter alternativ. Tydligen var det extra mycket problem med Kreem förr, i takt med att dom börja blanda mer etanol i bempan. (förutsätter att Kreem har åtgärdat det vid detta laget.) Kreem lär för övrigt vara en rebranding av en befintlig 3M-produkt som går att köpa mycket billigare i annan flaska.

  Men medlet jag använde är helt annat ämne, genomskinligt epoxy-baserat. Ser ut att sitta bra där det ska. Håller tummarna för att fortsätter göra det också..

  Snygg animation Janne!! 🙂

 4. Janne

  Tack, kul att du gillar animationen. Den är gjord med den näst senaste internetteknologin.

 5. ozz

  detta var ett suveränt inlägg! uppdatera gärna under säsongen med hur det hållt.

  jag har en annan fråga.
  jag funderar på att skaffa whitewalls till en hoj. dock tycker jag inte att jag hittar rätt dimension.. har någon av er här erfarenhet av denna produkten?
  http://www.whitetirepaint.se/

  mvh. O

 6. Lömpan

  Tjenna! Nu är det ju några år sedan tanken ovan tätades, så min fråga är håller den tätt fortfarande efter den lagningen?

 7. Janne Jakobsson

  Jag tror det. Har inte hört något annat, men jag ska kolla med Bob om han kan dela med sig av sina erfarenheter nästa gång jag ser honom.

© 2024 Garagekultur

Tema av Anders NorenUpp ↑