När jag bläddrade igenom tidningen Classic Bike Guide från augusti i år hittade jag den här fantastiska maskinen. Det ser ut som en snyggt renoverad fabrikshoj från sextitalet men är ett sjukt seriöst hemmabygge. Motorn är två BSA B33 enstånkor hopsatta till en v-twin på 1000 kubik. Hur får man en sådan idé. Att sedan gå iland med att genomföra projektet också. Otroligt! Doug Fraser heter byggaren och han bor i Australien.

Jag sökte runt lite på netet och hittade såklart att nån hade gjort samma trick redan 1977, då med M20 motorn som grund monterad i en featherbed ram från Norton. Tydligen så var det en seriös prototyp som Triumph funderade på att sätta i produktion men man la ner projektet för att det skulle ha blivit för dyrt att sätta upp en ny produktionslinje, företaget hade ju det ganska kärvt ekonomiskt i mitten på sjuttitalet. Man kan ju undra om historien sett annorlunda ut om Triumph hade tagit fram en sån hoj. Här kan du läsa mer om hur man gör en v-twin av två M20.