Jag sitter och tittar i statistiken för de sökord folk använt när de sökt i någon sökmotor och sen kommit till garagekultur. Det kan vara lite intressant. Här är en helt ny fras som jag aldrig sett förut. ”Kicka igång en Bonneville hur?”. Man ser framför sig hur någon person har köpt en läcker gammal bonneville från sextitalet, eller kanske gjort ett fynd i ett skjul hos en äldre släkting. Man har köpt en snygg skinnjacka och vill nu stila runt med sin balla hoj i vårsolen. Men hur får man igång den? Var sitter kicken? Finns det ingen startknapp? Varför är den inte som en modern motorcykel? Många frågor infinner sig. Hur ska man få reda på svaret? Man gör som vanligt man frågar Google, eller hur? Jag undrar hur det gick? Fick han nånsin igång den eller gav han upp och ligger hojen utlagd på blocket? Du som skrev in sökordet och sen kom in hit, om du återkommer kan du väl skriva en kommentar och berätta 🙂

Såhär beskrivs för övrigt startprocessen av en bonneville i 1970 år upplaga av instruktionsboken:

  1. Lägg i friläget mellan ettan och tvåan
  2. Dra in kopplingshandtaget och kicka några gånger, detta för att frigöra kopplingen
  3. Öppna bensinkranen och tryck sedan ner flödareknappen i cirka fem sekunder. på så vis blir bränsleblandningen extra fet och motorn startar lättare. Är det kallt bör man stänga luftspjälle på höger sida på styret
  4. Sätt i tändningsnyckeln och vrid åt höger
  5. Tryck ner kickstarten långsamt tills ni känner ett visst motstånd. Öppna gasen en aning, tryck ner kickstarten i botten och motorn startar.
  6. öppna spjället så snart motorn börjar bli varm
  7. Kontrollera genom att ta bort locket från oljetanken att oljan pumpas i retur. Gör den inte detta, stoppa omedelbart motorn och undersök orsaken.