Pioneers of american motorcycle racingMan kan hitta riktiga guldgruvor på nätet ibland. Kudos till Daniel K. Statnekov, en amerikan som skrivit en historik om den tidiga motorcykel-racingen i USA. Framförallt handlar det under 10-20 tal om board track racing som tog sin början när man tävlade med trimmade hojar på velodromer avsedda för trampcyklar. Till en början enbart två tävlande åt gången iom att det inte rymdes fler på banan utan att man riskerade att köra in i varandra. Senare byggde man enorma utomhusarenor där flera ekipage kunde tävla samtidigt i farter upp emot 200 km/timmen. Tänk dig vilket mod det måste krävas att köra i den farten på en velodrom där du kör längs en i princip lodrät vägg i kurvorna. Din enda skyddsutrustning är en skinnmössa, handskar, stickad ylletröja och ett par vanliga byxor. Kul läsning och bilder på snygga hojar och stjärnorna från den tiden.

Pioneers of American Motorcycle Racing

Statnekov Motorcycle Collection