mcnytt-1962Det är roligt att bläddra i  gamla tidningar, de är så otroligt tidstypiska i sitt berättande och bildspråk. Det gäller både artiklar och annonser.

 Jag hittade en årgång MC-nytt från 1962 på en marknad i somras. Där hittar man bland annat en artikelserie med Herr G Hartman ”Svensk Motorcyklist i USA”. Det är helt obetalbar läsning.

Gunnar Hartman framställer sig själv som en riktig hårding som jobbade sig över till USA på en båt, och efter lite olika öden och äventyr hamnar i Los Angeles trakten. Där trimmar han sin 350 Indian Scout så att den kör om alla Harleys och Indians så att det skvätter om det. Oturligt nog får han inte riktigt till balanseringen av motorn så han säljer den till ett massageinstitut med god förtjänst eftersom; ”De våldsamma vibrationerna som den dåligt balanserade motorn frambringade var mycket fördelaktiga för personer som led av reumatism”.

Vidare berättar Gunnar om mannen som gjorde sig en förmögenhet på att sälja ”biljetter” till titthålen i staketet runt Greta Garbos swimmingpool där hon ofta badade naken. Det är också en del skönor om hur man med öppna spjäll och gott humör körde ifrån och retades med poliskåren på deras långsamma tjänstehojar med påslagna sirener.

Den här artikelserien hade garanterat inte släppts till publicering idag, man hade en friare värdering av faktainnehållet på sextitalet, tror jag i alla fall. Så mitt råd är att hittar du gamla MC-tidningar så köp dom, det finns en hel del guldkorn och du kanske får dig ett gott skratt på köpet.