Projekt BSA B33 1953

BSA B33 1953

Projekthoj BSA

Det är ju alltid ballt med en gammal stelbenshoj, helst brittisk. En sån har jag suktat efter länge. För ett år sedan bestämde jag mig för att göra verklighet av drömmen och hitta ett objekt att bygga något roligt av. Ett tag var jag inne på att utgå från delar som man hittade på swapmeet och liknande men jag har insett att det är för svårt för mig att få något som fungerar inom rimlig tid på det sättet. Istället riktade jag in mig på att leta efter en hoj i bruksskick och satsa på en rullande ombyggnad.

Förra vintern hittade jag en lämplig B33 på Blocket. Den stod i en lada i Östersund och kördes poradiskt fina sommardagar på grusvägarna i trakten. Hojen hade tidigare varit helt nerplockad i delar och monterad och inreggad igen för ca tio år sedan. Säljaren och jag träffades på halva vägen och efter provkörning på snömodden i Bollnäs och lite diskussioner så blev det affär.

Nu under sommaren har jag kört den en del för att se hur den funkar, jag har till och med visat upp den för bilprovningen. Tyvärr funkade ingen el vid det tillfället och jag kunde inte begripa vad det berodde på, när jag körde hemifrån fanns det både belysning och signal från tutan. Några dagar senare hittade jag den sladd som lossnat från generatorn, vilket litet skitfel! Jag grämer mig än idag att jag inte såg det på plats men skjuter på ombesiktningen till i vår. Nåväl, förutom det så var det inga anmärkningar så jag vet att den har potential att bli bedömd som trafiksäker i myndigheternas ögon.

Nu är det garagesäsong så nu gäller det att sätta igång att bygga om den. Men hur? Den ska bli låg, naken och rejsinspirerad är tanken just nu, vi får se var det landar. Jag har samlaat på mig lite referensmaterial från olika hojtidningar som inspiration. Följ bygget här på Garagekultur om du vill se hur det går, eller när det inte går som det var tänkt kanske. Om du sitter inne på bra tips om B33 meck skriv gärna en kommentar eller ett mail. Det kommer att behövas 🙂

3 kommentarer

 1. Martin

  KUL!
  Hittat en 53a själv, nästan original..så skall den förbli..

 2. Anders

  Häftigt med stelben ! Har en gammal B.S.A stånka som mest står still men den är jävligt skön o titta på.

 3. Janne Jakobsson

  japp det är balla hojar det där. den där blev en bobber i min ägo, såldes senare till en ung rockabillyjänta i Göteborg som gjorde chopper av den. Hon vann pris för bästa britthoj med den på jokers träff i Tidaholm 2013. Så kan det gå. Men du Anders, ta ut hojen på vägarna i sommar.

© 2024 Garagekultur

Tema av Anders NorenUpp ↑