brokenspoke1

En reseskildring och inre resa skriven av Robert Pirsig någon gång på sjuttitalet. Boken beskriver hur Robert och hans son Chris tillsammans med några vänner kör med motorcykel över den amerikanska kontinenten från öst- till västkust under ett antal veckor. Det är en märklig bok som försöker dissekera begreppet kvalitet i meningen livskvalitet och en sund inställning till verkligheten. I boken representerar paret Sutherland det direkta – romantiska – sättet att se på världen medan författaren representerar den andra – klassiska – hållningen. Pirsig  förstår att teknologi och den av-humaniserade världen verkar ful och motbjudande för en romantisk person. Å andra sidan kan själv se skönheten i teknologi och uppskatta mekaniskt arbete. Han visar att skötsel av en motorcykel kan vara trist och enahanda eller en spännande och njutbar sysselsättning, allt beror på ens inställning och sinnesfrid – eller avsaknad av sinnesfrid.

I inledningen står det att boken trots titeln ”varken bör eller kan den direkt föras till den omfattande litteratur som siktar till att ge direkta och faktiska informationer om den ortodoxa zenbuddhismen. Ärligt talat är den inte mycket till handledning när det gäller motorcyklar heller.”

Boken är ett måste för dig som är intresserad av; att köra coast to coast på hoj, Zen, filosofiska funderingar, livet, hur man mekar, att överleva svårigheter. Ja såna prylar som vi snubblar på genom livet.

Tyvärr verkar den vara slut i svensk översättning. Leta på antkvariat eller köp den engelska utgåvan som finns här: Zen and the Art of Motorcycle Maintenance