På färjan över till Åland mötte vi ett glatt gäng med spännande maskiner på trailers. Offroadmaskiner som såg ut som att de var hämtade ur en MadMax film. Vi var ju nyfikna så vi snackade med några av gubbarna. Det visade sig att det var en tävling som arrangeras på Åland varje år. Någon sorts orientering med dessa fordon. Det gäller att hitta så många kontroller som möjligt ute i terrängen. Köra fram med sin ”bil” och knäppa ett kort. Enda regeln är att man inte får köra på vägar.

Vi åkte såklart för att titta. För att ta sig till en bra utsiktsplats fick vi köra på en slingrig grusväg ett par kilometer. På så sätt kom vi i stämning och fick vår beskärda del av grus, lera och vattenpölar. Skoj. När vi väl var framme såg vi en tävlande som höll på att svetsa ihop nåt som var trasigt. Vi såg även två andra fordon som passerade. Verkar som en kul sport för entusiasterna som håller på. Men är nog inget som kommer att locka den breda allmänheten.

Vi hörde efteråt att det var 150 kontroller och den som vann hittade 80. Så det var en svår bana.