moules-frites

Vi var på ett kort besök i Amsterdam förra helgen. Holländarna är ett trevligt folk. Kanske för att de är så många på liten yta. Eftersom de har bott i städer i många hundra år har de lärt sig att med ett leende så kommer man överens lättare. Till skillnad från i Stockholm där många är nyinflyttade från småorter som Borlänge och Gävle och därför inte lärt sig att vistas bland folk, de tror att man måste lägga sig till med en elak så kallad storstadsattityd och svär åt varandra när det är lite trångt. De brukar slappna av efter ungefär tre generationer.

Holländarna är även ett påhittigt folk. Troligen för att de lever i ett litet land utan naturtillgångar. De har varit tvungna att bli bra på handel med andra länder för att överleva. Tidigt byggde de upp ett världsomspännande handelsimperium och kom på innovationer som aktiehandel för att finansiera riskfyllda projekt. De är väldigt nöjda över sin påhittighet.

På vårt hotell hittade jag några texter som berättar hur de överlistat sina grannländer på olika sätt i krig. De använde Amsterdams kanalsystem för att skydda staden mot invaderande fransmän genom att dränka landet runt omkring med vatten så att staden blev som en ö. De överlistar engelsmän, danskar och även svenskar på olika sätt. I slaget om Öresund och Kalmar så seglar de listigt så nära kusten att svenskarnas kanonkulor skjuter ovanför skeppen. När jag läser om deras stordåd i Östersjön under 1600-talet så börjar jag fundera på det där med Vasaskeppet. var det inte holländare inblandade i båtbygget? Jag googlar lite och, jovisst var det så. Skeppet Vasa byggdes under en tid när flera länder kämpade om herraväldet i Östersjön, danskar, polacker, tyskar och holländare. I denna tid så anlitar den svenske kungen, med ljusblå ögon, holländska båtbyggare för att bygga ett stort krigsfartyg. Projektet blir långdraget och dyrt, det dränerar statskassan på enorma belopp. När skeppet sedan ska sjösättas så sjunker det.

Som sagt de är ganska påhittiga holländarna. Och roliga.

banksy-monkey

?????????????

cykel