skepp-o-hoj

Ibland så står man där i valet och kvalet. Skepp eller hoj? Vad ska man välja? Svårt. Jag låter någon annan bestämma, tänker du kanske? Då är det inte mitt fel om det blir fel.  När man sitter där i båten och det gungar. Då kan man lätt må lite illa och känna att det skulle vara trevligare att sitta på en gammal motorcykel och köra på en trevlig landsväg istället. Då är det ju bekvämt att skylla på den andre som bestämde fel. Om man inte valde själv, menar jag. Men det blir ju inte mer hojåka av att man kan skylla på någon annan. Så det är nog ändå bäst att ta besluten själv. Om hur man ska leva sitt eget liv.

Det här är ju beslut som inte drabbar nån annan än dig själv, så det spelar ju inte så stor roll. Men låt oss säga att det finns ett geografisk område där det bor ca 9 miljoner invånare. Människor som ska försöka samsas. Då blir det svårare. Vissa gastar att vi ska hitåt, andra vill dra ditåt. Och du måste välja en av dem. Då kan det kännas som att det inte spelar nån roll. En röst av flera miljoner vad kan det göra för skillnad? Det verkar dessutom som att politikerna bara lovar och lovar men aldrig genomför det de lovat. Så kan det vara, särskilt eftersom det sällan är så att ett parti får egen majoritet. Då blir det kompromisser. Men din röst visar på en riktning, en önskan om vart du vill att vi ska gå tillsammans.

Låt säga att du är en person som gillar individuell frihet, mänskliga rättigheter, jämlikhet, yttrandefrihet, privat äganderätt, religionsfrihet och demokrati. Då ska du utnyttja din rösträtt den 14 september och lägga din röst på nån som tycker på ett liknande sätt som du. Så att vi kan fortsätta att leva i ett land som strävar efter dessa värden. Annars kan det hända att någon med andra värderingar får bestämma. Helt plötsligt kanske vi lever i ett land utan individuell frihet, mänskliga rättigheter, jämlikhet, yttrandefrihet, privat äganderätt, religionsfrihet och demokrati.

Det skulle vara tråkigt.