Stor pristävling – Bästa motiveringen vinner fint pris

sommartid

 

Den moderna idén att manipulera folket att gå upp tidigare på morgonen har sitt ursprung hos den Nya Zeeländska naturälskaren Georg Vernon Hudson som genom att ställa fram klockan två timmar kunde ägna kvällen åt att samla insekter. En viss William Willet i England fick nys om upptåget. Han var en ivrig golfare och trött på att få de sena utslagstiderna där skymningen lagt sig innan han kommit i mål, så han föreslog att man skulle göra samma sak i hans hemland. Det stora genombrottet för idén att ställa fram klockan (och därigenom få folk att gå upp tidigare) var under andra världskriget. Helt enkelt för att spara på energi i fabrikerna genom att inte behöva tända lamporna.

I Sverige har vi sedan 80-talet hoppat på denna centraleuropeiska idé. Men skillnaden är väl att i vårt land är det kolmörkt halva året i stort sett dygnet rumt. Under sommaren är det dagsljus nästan dygnet runt. Att ställa fram klockan en timme har ingen effekt på hur mycket vi kan utnyttja dagsljuset.

Den som kan komma med en vettig anledning till att vi fortsätter med dumheten med sommartid och vintertid vinner en Garagekultur T-shirt.

4 kommentarer

 1. Christer

  Låt oss göra ett litet räkneexempel. Vi är cirka 10 miljoner människor i Sverige. Tänk att varje ställer om eller kontrollerar två klockor var och att detta tar 15 sekunder per klocka. Detta upprepas sen på hösten. Det resulterar i 10 miljoner minuter per år eller 19 år med totalt onödigt arbete (hoppas jag räknar rätt).
  Ta fasta på det engelska uttrycket för vår sommartid ”daylight saving hour”. Jag tycker vi har världens bästa chans att spara dagsjus samt slippa onödigt arbete och att vi då självklart ha sommartid året runt.

 2. Kullamannen

  Man kunde kanske tagit steget fullt ut och infört sommar också? När man ändå höll på, menar jag.

 3. Janis

  Ge Kullamannen ett gäng tröjor ! Han vinner 😉 (tycker jag)

 4. Janne Jakobsson

  Som vi ser så är det ingen som kan komma med en vettig anledning till att vi ska fortsätta med att flytta klockorna fram och tillbaka. Eftersom det är så dumt och ni mina vänner är ju kloka personer. Varför ska vi leva med denna terror varje år? Två gånger varje år dessutom. Kan inte någon göra något?

  Christer du kom ju med en utmärkt motivering till att sluta med idiotin att flytta klockan fram och tillbaka. En otrolig samhällsvinst om man angriper problemet på detta vetenskapliga sätt. Detta argument borde skickas till regeringen för att de omedelbart kan vidta åtgärder för att stoppa detta oskick.

  Kulllamannens övertro på att sommartiden kan ändra klimatet till sommar tyder på en oändligt stark längtan ut på sommarvägarna med nåt roligt tvåhjuligt. En obotlig romantiker. Det är fint.

  Tävlingen är avslutad. Ingen vann. Men jag tycker att Janis har rätt, ni som bidragit med motiveringar får tröjor. Jag mailar till er så får ni skicka adress och storlekar.

© 2024 Garagekultur

Tema av Anders NorenUpp ↑