Experimentverkstad

experimentverkstad

Vi står inför stora utmaningar i framtiden. Utmaningar som kräver nya lösningar. För att kunna komma vidare och bygga ett hållbart samhälle behöver vi små experimentverkstäder där folk kan fundera ut framtidens möjligheter.  Jag tror att vi återigen behöver bejaka experimentlustan och ingenjörskonsten. Som man gjorde under det framåtblickande femtiotalet. Då ingen drömde om att bli programledare på TV. Jag ser framför mig hur folket, säger; -Va fan! Reser sig som en man. Går man ur huse, traskar över gårdsplanen och in i sina garage eller andra byggnader där man på ett säkert sätt kan experimentera fritt utan fara för allmänheten. Och uppfinner nya grejer. Eller meckar med gamla prylar. Och löser problemen.

I nära anslutning till roslagstorpet jag har som tillflyktsort från stadens larm, så finns det ett garage. I detta garage finns ett avgränsat litet utrymme där jag nu börjat inreda en liten experimentverkstad. Än så länge finns där bara ett oljefat och en glödlampa som passar en Triumph med strålkastare från Lucas.

Nu ska vi se. Lucas elsystem är ju uppbyggt på till stora delar svart magi. Olja från underjorden, som dessutom heter OK, borde vara en bra början för att närma sig alkemin som krävs för att exempelvis skapa guld. Eller en evighetsmaskin.

2 kommentarer

 1. fixarerik

  Jag följer projektet med spänning…

 2. Janne

  Utmärkt Erik. Jag lovar att uppdatera med nyheter så snart jag har några. Under natten har jag nu läst på lite om hur Gulmakaren Hr A.Strindberg skapade Guld på sitt hotellrum i Paris 1896. Här finns det mycket stor kunskap att ta till sig:

  Strindberg höll sig med flera olika guldrecept. Till rekvisitan hörde en lösning av järnsulfat, en pappersremsa, en flaska med ammoniak och en cigarr. Pappersremsan doppades i järnsulfatet och röktes över ammoniaksflaskan samt torkades över den tända cigarren. Resultatet av den processen blev med Strindbergs ord ”guldgula metallglänsande fjäll”.

  Under processen bildades en kemisk förening som enligt Strindberg vägde lika mycket som guld och som inte utgjordes av några i sammanhanget ointressanta föreningar. Denna förening ansågs därmed ”äga possibilitet att delvis övergå till guld”. Så var det med den saken.

  Jag behöver således ha en cigarr för att lyckas. Kanske också att det vore trevligt med lite Konjak och en läderfåtölj plus några exemplar av livsstilsmagasinet ”In The Wind” att bläddra i medans man väntar på att experimentets olika kemiska processer framskrider.

© 2024 Garagekultur

Tema av Anders NorenUpp ↑