IMG_3497

Fredag! Förväntningarna på helgen är som alltid stora, och med all rätta. Har man tur och sköter sina kort rätt kan det vankas både vin, kvinnor och sång för den som uppträder gentlemannamässigt. Men var aktsamma mina vänner. Mycket kan hända i nattens mörker. Redan under 1800 talet insåg en herre vid namn E.W. Barton Wright att en gentleman på nattliga strövtåg i nöjeskvarteren kunde råka ut för illasinnade attacker av knivjunkare (puukkojunkkari), ligister och huliganer som inte hade rent mjöl i påsen eller ordentligt med råg i ryggen att slåss med så kallad fair play. Framförallt allt har dessa gatugäng inte den förfinade sportmanna-anda som man gärna vill se vid ett rejält gatuslagsmål mellan jämbördiga gentlemen. Varför gentlemannen måste beväpna sig med list och kunskap om effektiva självförsvarsmetoder.

Den gode E.W. Barton Wright utformade ett system med tekniker där man drog nytta av gentlemannens självklara accessoarer. Överrock, paraply, cykel och halmhatt kan med denna metod bli effektiva medel att med lätthet övermanna varje illasinnad knivjunkare som försöker sig på en attack.

Metoden fick namnet Bartitsu efter sin skapare som under ett antal år drev The Bartitsu Club for self defence i Shaftesbury där han lärde ut sina tekniker. Troligen hade Bartitsun varit helt bortglömd idag om den inte nämndes i böckerna om detektiven Sherlock Holmes skrivna av sir Arthur Conan Doyle.

Med lite tur kan man hitta Bartons lilla underhållande skrift om Bartitsuns tricks i nytryck hos välsorterade boklådor under namnet:

”Sherlock Holmes School of Self Defence – The Manly Art of Bartitsu”.

IMG_3498