Georg tycker att jag borde bli klar med hdn. Han skickade en frestande bild på en veterantratt som han hittade på en loppis i Nyköping. I Nyköping har de verkligen allt måste man säga. När jag lyckats  hitta elfelet på hdn och fått den att fungera så är tratten min. Snacka om morot. En äkta kvalitetstratt från en nyköpingsmarknad. Det är grejer det.

Borde funka finfint till att fylla på olja i en veteranhoj. Kanske även till att fylla på svartkrut i ett Wredesgevär från 1860.

För övrigt måste skytte med svartkrut och mynningsladdare vara en trivsam hobby.  Inget slentrianskjutande med halvautomatiska moderna vapen med förslappande tillbehör som mörkerkikare och kikarsikte. Nej. Här handlar det om en riktig hobby för den kvalitetsmedvetne livsnjutaren som med skarpa sinnen och en känsla för stil idkar sitt skarpskytte.

Tänk dig bara en sån sak som att att du gjuter dina egna kulor i källarens vapensmedja under gemytliga former. Mysigt.

Det sägs att rekylen i svartkrutsvapen inte är skarp utan mjuk och behaglig. En lagom trevlig syssla i goda vänners lag kan man tänka sig. Tävlingarna genomförs genom att 13 skott avfyras under en tid av 30 minuter, de 10 bästa skotten räknas. Värdigt och med känsla helt enkelt. Tror att man efter en tävling i svartkrutskytte gärna sätter sig på en veranda med ett glas Punsch för att där njuta av en förhoppningsvis grandios prisceremoni.