Filmen bygger på The Whos dubbelalbum Quadrophenia och kom på bio 1979. Namnet är en ordlek med ordet ”schizophrenia” och ”quadrophonic sound” dvs stereoljud. Det ska anspela på huvudpersonen Jimmys lite komplicerade mentala hälsa.

Handlingen utspelar sig i London och Brighton i mitten på 60-talet och följer att modsgäng som knaprar amfetamin, festar och ställer till med kravaller och slåss med knuttar. Jimmy testar alla gränser och utmanar vuxensamhället på alla sätt han kan komma på. Nånstans når han vägs ände i slutet på filmen och gör upp med sitt sätt att leva när han kör en vespa över kanten på en klippa och ner i havet. Slutet är mystiskt och dubbeltydigt, vissa menar att han tar livet av sig men jag tror att han bara gjorde sig av med Mods-stilen. Han kom väl på att det är roligare att köra en riktig motorcykel istället för en scooter och blev en rocker.

Det är en snygg film med nogrannt utvalda detaljer och miljöer från tiden och med bra skådespeleri.

I DVD versionens extramaterial kan man lära sig lite bakgrundsfakta om inspelningen. Filmen gjordes i en tid när punken var den stora nya ungdomsvågen och på filmbolaget var man orolig att den skulle uppfattas som mossig. Därför tog man in skådespelare från den engelska punk/new wave scenen för att skapa trovärdighet hos den unga publiken. Bland annat provspelade Johnny Rotten från Sex Pistols för rollen som Jimmy. Men filmens försäkringsbolag ville inte försäkra honom eftersom man inte litade på att han skulle genomföra projektet. Det hade varit lite koolt om han hade varit med. Vad man ser är i filmens kravallscener är alltså punkrockers utklädda till mods som slåss med rockers. Så kan det gå. Det berättas också att Sting som spelar en av rollerna var helt värdelös på att köra sin scooter och körde med fötterna oftare släpandes i marken än på fotplattorna.