Alla hojfilmers urmoder är The Wild One från 1953 där Johnny, ledare för ett mc-gäng spelad av Marlon Brando, glider runt på en Triumph och ställer till bråk i en liten sömnig småstad tillsammans med Lee Marvins rollfigur Chino som leder ett konkurrerande gäng. Handlingen är ganska enkel och det är kanske ingen riktig actionrulle med dagens måttstock men filmen är värd att se för snygga åkscener och bilder på tidstypiska Kustomjärn. Marlon Brandos Johnny står som stilmodell för alla tuffingar både inom film och musikscenen som ska komma senare med sin scott MC-jacka uppvikta jeans och engineerboots

Historien bygger löst på en verklig händelse i staden Hollister och kravallerna där 4 juli 1947. Några som var med när det hände var Boozefighters Motorcycle Club, som bildades av hemvändande soldater från andra världskriget. Här finns det fler kul bilder från klubbens tidiga historia. Tuffa grabbar med balla hojar.