Cliff Vaughs (and friend) on one of his early choppers in Death Valley, 1968 [Roth Family Archive]

I filmen Easy Rider kör Peter Fonda och Dennis Hopper runt på två choppers som fått ikonstatus. Däremot så är byggarna till motorcyklarna relativt okända. Ben Hardy ägde en mc verkstad i Los angeles. Han var en motorguru i grannskapet och det var honom man vände sig till om man ville bygga en riktigt ball chopper om man bodde i LA på 60-talet. Cliff Vaughs fick uppdraget av Peter Fonda som producerade filmen att koordinera hojarna, och vände sig självklart till Hardys Motorcycle Service på 1168 East Florence LA. Där Cliff och Ben gemensamt byggde hojarna. Garaget finns kvar men är numera en bilverkstad.

Enligt ryktet byggdes hela tre stycken exakta kopior av Captain America hojen eftersom man skulle krascha den i slutet på filmen och att det hela tiden skulle finnas en som rullade under inpelningen.

Tyvärr har de som byggde två av hojkulturens mest kända choppers inte blivit ordentligt uppmärksammade för detta. Kan det vara för att de var svarta? Pinsamt, beklämmande och tragiskt.  Peter Fonda gav Cliff Vaughs nyligen en senkommen upprättelse på Facebook.

Här nedanför är länkar till artiklar i ämnet på The Vintagent:

Utdrag ur boken The Chopper: The Real story

Peter Fondas brev till Cliff Vaughs 

Se reportage och intervjuer med några som minns Ben Hardy och Cliff Vaughs i det här youtubeklippet:

Ben Hardy (center) aboard one of his creations in a Choppers MC poster [Choppers Magazine]

Texten uppdaterad 2019-11-04